Eajran Sïjte – Idre nya sameby – är den sydligaste av Sveriges 51 samebyar. Den är även en av Sveriges minsta samebyar både till antal renägare och areal. Samebyn har sina åretruntmarker i Älvdalens kommun i Dalarna och Härjedalen, vinterbetesmarkerna ligger i Älvdalens kommun.
idre sameby – »idre lappby« – bildas I en kungörelse 20 mars 1889.
Länsstyrelsen i Jämtlands län meddelar att »Idre lappby« hade bildats. Innan staten beslutade att bilda lappbyar hade samerna egna samhällssystem, så kallade sïjte-system. Till skillnad från i Jämtlands län fanns det inga skattefjäll som kunde ombildas till lappbyar (från 1971 same- byar) i Dalarna i samband med renbeteslagens införande 1886. Istället stadgades genom ett kungligt brev den 31 december 1889 och ett utvidgningsbeslut den 7 april 1899 att Särna norra kronopark skulle upplåtas för renbete.
Ingen vet hur länge samerna har levt i Dalarnas fjällvärld. Eftersom sydsamiskan inte blev skriftspråk förrän på 1900-talet så finns det inga »egna« samiska arkiv. När samerna hamnade i de svenska eller norska arkiven var det i samband med skattläggning eller i kyrkböcker och tingsprotokoll på 1600- och 1700-talen och de beskrevs då alltid utifrån storsamhällets perspektiv. De första skrivna uppgifterna om samer i Dalarna är från 1700- talet. Men arkeologiska spår i angränsande områden både i Norge och Sverige visar att samernas närvaro är betydligt äldre än så.
Det gjordes ett byte av betesmark inom Härjedalens kommun 16 januari 1962, där dåvarande Idre lappby (nu Idre nya sameby) bytte en del av Rutfjällets skattefjäll i Härjedalen mot att dåvarande Tännäs lappby (nu Ruvhten Sïjte) bytte en del av Idre lappbys åretruntmarker i Älvdalens kommun. Därmed har Eajran Sïjte även åretruntmarker i Härjedalen. Detta område utgör renbetesfjäll. Ingen rennäringsenhet har bildats på Länsstyrelsen i Dalarnas län och Eajran Sïjte innefattas därför av Jämtlands läns rennäringsenhet.
Till dig som vill veta mera om den äldre samiska historien i norra Dalarna rekommenderar vi boken Idre sameby – med historiska spår i framtiden, utgiven av Gaaltije 2004.